Esquirol - Bracons - Vidra - Vallfogona - Abadesses - Ripoll

Travessa realitzada amb dos dies.

Itinerari: L’esquirol – Coll De Bracons – Vidrà – Vallfogona del Ripollès – S. Joan De les Abadesses – Ripoll.

Els mapes necessaris per fer la ruta: Cabreres – Puigsacalm – Ripollès

Els camins seguits: GR 151 (Camins Abad Oliva) i GR 3

No comporta cap dificultat tècnica, tan sols una certa preparació física ja que la ruta es llarga i amb un desnivell mitja.

Si voleu el trak per GPS el podeu descarregar: Aquí.

Detalls del camí:
Al trak comença a la sortida del poble de L’Esquirol. Voregem la muntanya de Puig-Saguàrdia. Continuem i passem pel costat del Feu i la casa nova del Feu. Seguim la pista que ens portarà dalt el collet de la serra del Feu, seguirem la serra fins arribar pràcticament al Collet de Cal Vidrier . En aquest punt ja comencem el GR 151 que ens portarà al Coll de Bracons.

Destacar que en aquest tram podrem gaudir de la fageda de la Grevolosa:

Fageda de la Grevolosa
Impressionant bosc de faigs, arbres declarats d’interès local i que arriben a tenir un diàmetre de més d’1 m i una altura de més de 30m. Fageda inclosa a l’espai EIN Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt.

Arribem al coll de Bracons, creuem la carretera asfaltada i continuem direcció al Puigsacalm fins trobar els indicadors que en s donaran opció a triar, Puigsacalm o Vidrà, Prenem direcció Vidrà.

Tot el trajecte fins a Vidrà el fem resseguint el GR 153. En algun punt el Gr es un xic perdedor ja que passem pel mig de prats i les senyals no sempre son visibles.


Arribem a Vidrà:

Vidrà és un municipi de poc més de 34 Km2, format per el nucli de Vidrà, la Creu de l'Arç i el veïnat de Ciuret, i diferents cases de pagès. Al nord de la comarca d'Osona, a la qual pertany des de 1989, encara que, de fet, forma part de la província de Girona. Voltada per les muntanyes del pre-Pirineu, al nord (Serra de Milany i Santa Magdalena) i per la Serralada Transversal al sud-est (amb Cims de Puigsacalm, Puig Curull, Puig Tosell, Puig dels Llops i Puig de les Àguiles). Tot el terme està inclòs dins el PEIN (pla d'espais d'interés natural) excepte els enclavaments de Vidrà, el veïnat de Ciuret, i part de Collfred (masia). El paisatge és impresionant, des d'alguns cims de Vidrà es pot contemplar des de la Badia de Roses, Plana de Vic-Montseny, Pedraforca, Serralades del Cadí i del Canigó. Són destacables les fagedes, rouredes i prats montants, i també les diverses fonts, salts d'aigua i arbres monumentals que són indrets dignes de visitar i contribueixen a donar a l'entorn més encant i interés. Té una xarxa de carreteres rurals i camins que superen els 60 Km, molt adients per a la pràctica de l'excursionisme i de la bicicleta de muntaya. Els paisatges de Vidrà es poden gaudir en qualsevol estació de l'any. El bosc predominant, la fageda, permet que els seus colors variïn, segons el temps i que, per tant, cada època tingui un encant diferent.

Desprès de menjar i fer un “cafeto” reprenem el camí que ens portarà a Vallfogona.

El tram Vidrà – Vallfogona es pràcticament verge, no trobarem ni cases ni llocs habitats. Pro destacar que aquest tram es preciós amb uns camins, prats i vistes meravelloses, tan sols trobarem la casa de Palou Xic poc desprès de sortir de Vidrà. Passem per Coll Cristòfol , coll del home Mort, Puig del Obiol, Pla de la Bronsa fins arribar al coll de Milany, lloc un prenem un trencall a la dreta direcció a Vallfogona. En aquest punt podeu visitar el Castell De Milany, no queda gaire lluny del Coll del mateix nom.

Prenem el camí de baixada que ens portara a Vallfogona del Ripollès lloc un passarem la nit.

Vallfogona del Ripolles

El municipi de Vallfogona de Ripollès, que té una superfície de 38,8 km2, es una vall oberta enclavada al SE de la comarca del Ripollès. Limita al N amb Sant Joan de les Abadesses per la Serra de Puig Estela, al S amb Vidrà i Llaés per les serres de Milany i de Santa Magdalena, per l'E amb Riudaura per la Collada de Coll de Canes i amb Sant Bernabé de Tenes, parròquia de Ripoll, per l'Oest.


Desprès d’esmorzar reprenem el camí que ens portarà a Sant Joan de les Abadesses, el farem seguin el GR 3 i trams conjunts amb el GR 151. No comporta cap dificultat.


Sant Joan de les Abadesses:

és una vila i municipi català situat al sud-est de la comarca del Ripolles . Està situat al curs alt del Ter a la vall del mateix nom, dominada al nord per la Serra Cavallera i el cim de Sant Antoni al sud. Té un clima d'influència continental, amb precipitacions abundoses i una variació tèrmica important.
Si teniu tems i voleu, podeu aprofitar per visitar el poble, ric amb historia i monuments.

Nosaltres em seguit la ruta fins a Ripoll seguint el GR151, el primer tram no el recomano ja que esta molt brut i si no el netegen aviat no es podrà passar. Podeu agafar com alternativa molt valida, la ruta del Ferro que surt des de la antiga estació de Sant Joan fins a Ripoll, la ruta no te pèrdua, pro si voleu podeu seguir mel trak pel GR153, l’últim tram compartit entre el GR i la Ruta del ferro.


Ripoll:
La vila de Ripoll és la capital de la comarca del Ripollès i cap del partit judicial de Ripoll a la província de Girona, Catalunya. El municipi ocupa les ribes de l'aiguabarreig del rius Ter i Freser.
Arribem a Ripoll, lloc on donarem per finalitzada la nostra caminada.

La ruta transcorre per tres comarques de Catalunya, Osona - Garotxa - Ripolles, camins i paratjes de gran valor historic , molt macos i amb una gran diversitat de flora i fauna.


Podeu descarregar el Trak per el votre GPS Aqui

Tan sols agrairia si feu el trajecte que respecteu els camins, animals i flora.

Que tingueu un BON CAMI !!.


Primer dia
L'ESQUIROL - COLL BRACONS- VIDRA - VALFOGONA
Activitat: senderisme
Distància recorreguda: 36,98 quilòmetres
Altitud mín: 743 metres, màx: 1.541 metres
Desnivell acum. pujant: 1.613 metres, baixant: 1.401 metres
Grau de dificultat: skill Moderat
Temps: 10 hores 40 minuts
Finalitza al punt de partida (circular): No
Coordenades: 2870
© scary Tots els drets reservats
Segon dia
VALFOGONA- S. JOAN ABADESSES - RIPOLL
Activitat: senderisme
Distància recorreguda: 16,76 quilòmetres
Altitud mín: 684 metres, màx: 1.118 metres
Desnivell acum. pujant: 253 metres, baixant: 523 metres
Grau de dificultat: skill Moderat
Temps: 3 hores 58 minuts
Finalitza al punt de partida (circular): No
Coordenades: 1055
© scary Tots els drets reservats