Coll Formic - Matagalls - S.Segimon - Sant Miquel Dels Barretons

El Matagalls és una de les muntanyes més emblemàtiques del massís del Montseny, no és la més alta, 1697 m, contra els 1707 del Turó de l'Home, però si que té l'honor de ser la més visitada pels excursionistes a peu.
La muntanya té dues vies d'accés preferents, una via, la més fàcil, surt de Collformic (1.145 m.) i requereix un esforç a l'abast de pràcticament qualsevol persona. Deixeu el cotxe a l'aparcament de Collformic, passeu per la Creu en honor dels màrtirs de Collformic, de seguida deixareu el camí per agafar un corriol que us durà directament al cim en més o menys 1,5 hores.


Els més valents podeu pujar al cim partint des de Sant Marçal, el camí és més llarg, necessitareu de 2,5 a 3 hores, però és un camí més interessant i bonic ja que passa pel mig de fagedes i té més diversitat d'ambients paisatgístics. Si és fa l'excursió en període de caiguda de les fulles del faig el trajecte és més difícil, per la dificultat de caminar sobre el espès matalàs de fulles i per no perdre de vista els camins.

SANT MIQUEL DELS BARRETONS

Com un remat de luxe a aquesta fantàstica excursió, trobem uns pocs metres més amunt, just a sobre el santuari, dalt d'una agulla de la cinglera, aquesta petita capella, aixecada per l'ermità, Miquel de Sant Segimon, procedent també del regne de Borgonya, per allà l'any 1550.
El nom de Barretons prové d'uns barrets de palla que es guardaven a la capella i que es deia que aquell que se'ls posava deixava de tenir mal de cap i mai més en tornaria a patir. Altres asseguren que per deixar de tenir mal de cap només cal donar una volta completa a la capella per fora, però vigileu, no sigui cas que aneu daltabaix del penya-segat i deixeu de tenir mal de cap per sempre.
Des de dalt d'aquest mirador, es divisa al fons els Pirineus i més a prop, en primer terme, una vista d'ocell del santuari i més enllà les masies de Can Gat i La Sala. Aquesta última, dalt d'un turonet, magnífica casa de pagès, amb aires de fortalesa, coneguda per ser el lloc de naixement del llegendari bandoler Joan Sala "Serrallonga".


SANTUARI DE SANT SEGIMON
Quan arribeu a aquest santuari encinglerat, construït a tocar de l'abisme, al mig del no res, solitari, feréstec i abandonat, gaudireu d'unes vistes i unes sensacions de recolliment, soledat i quietud difícils d'explicar aquí amb paraules.
Segons la tradició el primer santuari hauria estat construït aprofitant coves naturals, en aquest primitiu santuari va fer penitència el rei de Borgonya Sant Segimon, que després de ser destronat es convertí en ermità i penitent i va donar nom a aquest temple muntanyenc.
Es té noticia documental del santuari, l'any 1290. L'actual santuari i hosteria pertany als segles XVII i XVIII quan els ermitans abandonaren definitivament les capelles a les coves de la cinglera.
Amb la desamortització de bens eclesiàstics de Mendizábal, l'any 1837, va ser adquirit pels propietaris de la veïna masia de Can Gat.
En els darrers anys, el santuari obria del 1 de maig al 31 d'octubre, data en que els ermitans es retiraven a l'ermita de l'Erola, 3 km. més avall, camí de Viladrau, a fi de no quedar isolats per la neu i el fred.


Info: http://www.montsenyrural.net/matagalls.htm


Distancia recorrida: 12,01 kilómetros
Altitud min: 1.083 metros, max: 1.687 metros
Desnivel acum. subiendo: 882 metros, bajando: 810 metros
Grado de dificultad: Fácil
Tiempo: 4 horas 9 minutos
Finaliza en el punto de partida (circular):
Coordenadas: 948

Trak GPS (Ramon Codina) : Aqui

Coll Formic-Matagalls-S.Segimon