Ruta del Ferro- Carrilet- 1 etapa - Ripoll- St.Joan Abadesses

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament.
Els 12 km de via han esdevingut un camí ideal per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus.
El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l'any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l'any del seu centenari, el 1980.
La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d'altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m).
Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l'1%.
Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l'edifici de l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l'estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d'Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. Cada vegada que travessem una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització de tot el recorregut ens posaran en alerta. A uns 500 metres de l'estació la via travessa un GR i, poc després, torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d'Ogassa. El tram de via verda que connecta Toralles amb Ogassa està actualment en obres. De moment, doncs, haurem de pujar fins a Ogassa per la carretera. Aquesta via, poc transitada, s'enfila fins al poble en un recorregut de tan sols dos quilòmetres. A quatre quilòmetres justos de l'estació de Sant Joan de les Abadesses i a tretze quilòmetres de Ripoll, arribarem a Ogassa.
A l’estació de Sant Joan de les Abadesses s’inicia el tram d’enllaç fins a Olot.

Info: http://www.viesverdes.org/index.php?idm=1


Distancia recorrida: 10,33 kilómetros
Altitud min: 634 metros, max: 793 metros
Desnivel acum. subiendo: 179 metros, bajando: 34 metros
Grado de dificultad: Facil
Finaliza en el punto de partida (circular): No
Coordenadas: 154