Sorerols - Bora Fosca - Cova Teixidors (Tavertet)

Opinió:
Ruta molt interessant si us agrada visitar coves.
Nosaltres he seguit un itinerari on combinem el caminar amb les visites a les coves , castell i ermita de Sorerols.
Comencem deixant el cotxe prop del mas Subiranas on demanem la clau de Bora Fosca. Seguim fins la cova on la visitarem (deixem el castell i ermita per mes tard), Bora fosca dona per molt, pro nosaltres no som espeleòlegs i sols visitem la part on ens permet arribar sense utilitzar material tècnic per la espeleologia. De totes maneres val la pena entrar a Bora fosca.
Sortim de la cova i prenem un camí que volta per sota la mateixa cova, ens torna al Castell i ermita de Sorerols, ara si, pugem al castell i visitem l'ermita. Després agafem un camí marcat amb groc que surt a la esquerra davant la ermita que ens portarà a la cova dels Teixidors, mol mes petita que vora fosca, pro val la pena visitar-la. Aquí el company JR vol arribar fins al final d'un passadís que no sabem que hi ha al fons, l'home s'arrossega fins al final del mateix com tot un especialista amb la matèria, el que hi ha al final no ho dic, si voleu ja ho comprovareu vosaltres mateixos. Jejejeje....
Sortim de la cova i prenem un camí alternatiu per tornar a Subiranas. Per el camí en parem a dinar en un lloc amb unes vistes magnífiques del pantà de Sau Tavertet i el sot de Bala. On cop a Subiranas retornem la clau i cap a casa.
El camí no te cap dificultat tècnica, les coves ja depèn de vosaltres i del vostre nivell. Recorregut que el podeu fer amb un mati o allargar-lo tot el dia si voleu.
Totalment recomanable.

Sant Miquel de Sorerols:
Preciosa ermita, molt ben restaurada, emplaçada en un petit cim amb àmplies vistes sobre tota la Plana de Vic.
Original del segle XI i consagrada l'any 1095, l'església de St. Miquel és un edifici d'una sola nau tancada cap a llevant amb un absis semicircular. La nau està coberta amb volta de canó, reforçada amb tres arcs torals.
Cal destacar les ferramentes de la porta d'entrada.
Al Museu Episcopal de Vic es guarda un encenser d'aram repussat, procedent de St Miquel de Sorerols, datat en el'darrer terç del segle XIII.
(Text: Antoni Pladevall)
Castell de Sorerols:
Es tracta d'un antic castell, ja citat el 1.072, del que queden unes restes de parets i la base d'una possible torre circular, enmig d'un espès bosc d'alzines.
El castell es troba en el cim d'un petit turonet, de 794 m d'altitud, entre la casa de Sobiranes i l'ermita de St.Miquel de Sorerols
Es pot arribar-hil de forma senzilla, seguint per la pista que passa per la casa de Sobiranes, en direcció a l'església de St. Miquel de Sorerols.

Bora Fosca:
Es tracta d'unes coves molt boniques i bastant impressionants, conegudes des de molt antic, que bé mereixen una visita tranquil·la.
Segons Quirce Parells, l'etimologia de 'Bora' es refereix precisament a 'cova' o 'caverna'.
Està formada per tres galeries:

* Galeria principal: d'uns 100 m de longitud, de sòl bastant regular i fàcil per a caminar. És bastant alta, d'uns 7 m. Acaba en un gran pou, on es comunica amb les unes altres dos galeries. Degut al seu fàcil accés, les seves estalactites han estat repetidament espoliades.
* Galeria inferior: té uns 130 m de longitud, i el seu recorregut és bastant més dificultós que l'anterior, d'espais molt mes reduïts i amb molts obstacles. S'accedeix des del fons del pou, i per a arribar cal utilitzar material d'escalada.

* Galeria superior: neix prop del sostre del pou i per accedir cal portar cordes o escales. Per la seva inaccesibilitat esta molt més inexplorada i verge que les altres dos. La seva longitud és similar a la de la galeria inferior.
L'entrada a la cova és per una estreta porta, que no fa suposar l'alçada i la grandària del que vindrà uns metres més enllà. Per a accedir a la cova s'ha d'anar fins la casa de Sobiranes, on s'ha de demanar la clau de la porta. S'ha de seguir fins l'església romànica de St. Miquel de Sorerols i continuar des d'allà seguint unes marques vermelles, que baixen en direcció a la casa, en ruïnes, de la Feu .

Cova dels Teixidors:
Bonica cova que es troba en la ribera esquerra del torrent de la Bora Fosca, just enfront de la famosa cavitat. Es tracta d'una cova relativament petita, amb una sala principal bastant gran d'uns 50m de longitud i uns 10 d'amplària. Al fons la cavitat s'estreny molt i dóna la sensació que arrosegant-se uns 10m es pot arribar a un altra cambra més espaiosa.

Trobar l'entrada de la cova no és del tot senzill. Per a arribar-hi cal situar-se en l'ermita de Santa Cília i prendre la pista que condueix cap a la caseta que hi ha just al damunt de les restes de l'església. En el moment que la pista fa un gir molt brusc cap a la dreta, surt un altra pista cap a l'esquerra, del mateix revolt, molt plana. S'ha de seguir aquesta pista sense problemes, fins el lloc que es canvia de tàlveg i s'entra en el que seria la petita vall de la Bora Fosca. En aquest moment cal deixar la pista i prendre'n un altra que, ben marcada, baixa decidida per la mateixa cadena. Es baixen uns 50m i es pren una petita sendera que surt a la dreta, entre la boscúria de l'indret, en fort descens. L'entrada de la cova es troba a pocs metres.


Distancia recorrida: 9,41 kilómetros
Altitud min: 602 metros, max: 782 metros
Desnivel acum. subiendo: 478 metros, bajando: 486 metros
Grado de dificultad: skill Fácil
Finaliza en el punto de partida (circular): Sí
Coordenadas: 494

Track per GPS: Aqui
Track By: Scary